Op station Vierlingsbeek botste een goederentrein op een aantal goederenwagons. Een remmer kwam om het leven.
en kolentrein van Venlo naar Nijmegen botste in Vierlingsbeek op 30 goederenwagons, die daar stonden opgesteld. Omdat de trein eerder op een onveilig sein was afgereden, dat op het laatste moment werd gewijzigd naar veilig, had de trein weinig vaart en bracht het grootste deel van het personeel het er zonder kleerscheuren vanaf. Eén remmer had het ongeluk door een buffer geraakt te worden en was op slag dood.
De stationschef van Vierlingsbeek moest zich later verantwoorden voor de rechtbank, maar werd vrijgesproken.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Gouda 1951: Op station Gouda botste een sneltrein op een stilstaande trein. De machinist en een passagier kwamen om het leven. De machinist zou niet op tijd hebben kunnen remmen.
- Warmond 1980: Nabij Warmond botste een werktrein op een stilstaande zandtrein. Brokstukken van beide treinen kwamen terecht op de nevensporen, waar een Intercity en een stoptrein op in reden. De Intercity ontspoorde en kwam in een sloot terecht.
- Schiedam 1856: In de late avond botste de laatste trein van Schiedam naar Den Haag op een voorganger, die was gestopt op de vrije baan. Drie mensen kwamen om het leven.
- Breukelen 1920: Bij station Breukelen botsten twee reizigerstreinen met elkaar. Eén reiziger kwam om het leven. Een van de machinisten had door gebrek aan wegbekendheid een onveilig sein gemist.
- Rotterdam 1952: Bij Pernis reden twee reizigerstreinen achter op elkaar. Er vielen twee doden en tientallen gewonden. De achterste trein had te hard gereden.
- Nijmegen 1979: Nabij de Kolpingbuurt in Nijmegen boorde een leegmaterieeltrein zich frontaal in een stoptrein. Acht mensen kwamen om het leven en er vielen tientallen gewonden.
- Maarssen 1868: Tussen Breukelen en Maarssen reed een goederentrein in volle vaart achterop een sneltrein, die stilstond wegens een defect. Eén passagier kwam om het leven.
- Heerlen 1955: Bij Heerlen reden twee reizigerstreinen frontaal op elkaar. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. Het ongeluk was veroorzaakt door een seinmonteur, die een sein ten onrechte op veilig had gezet.
- De Horst 1945: Tussen Groesbeek en Kranenburg botste een trein met Engelse verlofgangers op een losse locomotief, die in tegengestelde richting reed. De machinist en de conducteur van de trein kwamen om het leven.
- Haarlem 1942: Bij een treinbotsing in Haarlem kwam één persoon om het leven.
Andere ongevallen in de buurt
- Venray 1976 (4 km): Tussen Venray en Maashees ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. Beide inzittenden van de auto kwamen om het leven, één treinreiziger raakte gewond.
- Beugen 1940 (12 km): Bij Beugen botsten twee treinen frontaal op elkaar. Zes passagiers kwamen om het leven. Een van de twee treinen had een stoptonend sein gemist.
- Melderslo 1991 (16 km): Een reizigerstrein ontspoorde na een aanrijding met een bestelbusje en vloog in brand. De chauffeur van de auto kwam om het leven, en er vielen in de trein tientallen gewonden.
- Sint Hubert 1926 (16 km): Tussen Haps en Mill bezweek de spoorbrug over de Raam het onder het gewicht van een passagierstrein. De locomotief kwam in het water terecht, maar er vielen geen gewonden. De brug had het begeven door het hoge water na de overstroming van de Maas.
- Lottum 1937 (19 km): Op station Lottum reed een goederentrein in op een andere goederentrein, die op een zijspoor stond, maar achter niet vrij stond van het hoofdspoor. Er vielen geen gewonden.
- Deurne 1879 (21 km): Twee goederentreinen botsten op elkaar bij Deurne. Twee conducteurs kwamen om het leven. Beide machinisten bleken naar hetzelfde sein te hebben gekeken, waardoor de treinen elkaar tegenkwamen.
- De Horst 1945 (21 km): Tussen Groesbeek en Kranenburg botste een trein met Engelse verlofgangers op een losse locomotief, die in tegengestelde richting reed. De machinist en de conducteur van de trein kwamen om het leven.
- Blerick 1931 (25 km): Bij Blerick werd een autobus aangereden door een trein. Drie inzittenden van de bus kwamen om het leven, twaalf anderen raakten zwaargewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de bomen niet gesloten waren.
- Venlo 1963 (27 km): In Venlo ging een opgestelde locomotief aan de rol omdat de handrem niet goed was vastgezet. De loc reed van een in aanbouw zijnde brug af en landde op een lager gelegen fietspad, waar hij net twee passerende fietsers miste.
- Helmond 1957 (27 km): Bij Helmond ontspoorde een trein doordat de rails te los lagen. De trein greep een aantal baanwerkers, van wie er vier gewond raakten.