Bij Beugen botsten twee treinen frontaal op elkaar. Zes passagiers kwamen om het leven. Een van de twee treinen had een stoptonend sein gemist.
e tegenwoordig opgebroken spoorlijn Boxtel-Gennep was in 1940 een druk traject, met veel Duitse militaire treinen. Tussen kruispunt Beugen en Gennep was de lijn enkelsporig en treinen in tegengestelde richting moesten in Beugen of Gennep kruisen.
In de nacht van 28 op 29 juli1940 moest een trein in oostelijke richting op kruispunt Beugen wachten op een tegentrein. Hij reed echter door en botste enkele kilometers verder frontaal op zijn tegenligger. Zes Duitse verlofgangers kwamen om het leven en er vielen tientallen gewonden. De schade was enorm, vooral omdat de trein naar het oosten bestond uit lichte wagons van slechte kwaliteit, die direct werden verbrijzeld door de botsing.
Twee maanden later werd de machinist van de trein naar het oosten door de Duitse krijgsraad veroordeeld tot drie maanden celstraf. De straf voor dood door schuld lag eigenlijk hoger, maar als verzachtende omstandigheden werd aangevoerd dat de stationschef van Beugen een onduidelijk handsein had gegeven en dat de machinist een uitmuntende staat van dienst had.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
- Delft 1941 (juni): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (augustus): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Maarn 1939: Bij station Maarn botste een reizigerstrein op een zandtrein, die door een onveilig sein was gereden. De hoofdgeleider van de zandtrein raakte zwaargewond.
- Leidschendam 1938: Bij de remise in Leidschendam botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een onveilig sein was gereden. Een van de machinisten raakte lichtgewond.
- Nuth 1914: Bij station Nuth botsten twee reizigerstreinen op elkaar. Een remmer kwam om het leven. Een van de treinen zou door een onveilig sein zijn gereden.
Andere ongevallen in de buurt
- Sint Hubert 1926 (7 km): Tussen Haps en Mill bezweek de spoorbrug over de Raam het onder het gewicht van een passagierstrein. De locomotief kwam in het water terecht, maar er vielen geen gewonden. De brug had het begeven door het hoge water na de overstroming van de Maas.
- De Horst 1945 (11 km): Tussen Groesbeek en Kranenburg botste een trein met Engelse verlofgangers op een losse locomotief, die in tegengestelde richting reed. De machinist en de conducteur van de trein kwamen om het leven.
- Vierlingsbeek 1918 (12 km): Op station Vierlingsbeek botste een goederentrein op een aantal goederenwagons. Een remmer kwam om het leven.
- Venray 1976 (16 km): Tussen Venray en Maashees ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. Beide inzittenden van de auto kwamen om het leven, één treinreiziger raakte gewond.
- Nijmegen 1979 (17 km): Nabij de Kolpingbuurt in Nijmegen boorde een leegmaterieeltrein zich frontaal in een stoptrein. Acht mensen kwamen om het leven en er vielen tientallen gewonden.
- Nijmegen 1935 (18 km): In Nijmegen botsten twee reizigerstreinen tegen elkaar door een verkeerde wisselstand. Er vielen geen gewonden.
- Ravenstein 1946 (22 km): Op de Maasbrug bij Ravenstein reed een militaire trein met Engelse verlofgangers op een stilstaande goederentrein. Vijf militairen kwamen om het leven.
- Vork 1918 (24 km): Bij station Vork, tussen Arnhem en Nijmegen, botsten twee goederentreinen op elkaar. Drie personeelsleden kwamen om het leven.
- Elst 1954 (26 km): Op station Elst reed een sneltrein in op een stilstaande stoptrein. Zes reizigers kwamen om het leven. De botsing was veroorzaakt door een verkeerde wisselstand, omdat een trekdraad van de wisselbediening was gebroken.
- Berghem 1959 (26 km): Tussen Oss en Berghem reed een vrachtwagen met een dragline zich vast op een overweg en werd geramd door een goederentrein, waarvan twee locomotieven en vijftien wagens ontspoorden. De machinist raakte licht gewond.