Nijmegen 1979
dinsdag 28 augustus 1979
Nijmegen (Gelderland)
botsing trein-trein, ontsporing
door defect in beveiligingsinstallatie, rijden zonder toestemming
8 doden, 37 gewonden
Nabij de Kolpingbuurt in Nijmegen boorde een leegmaterieeltrein zich frontaal in een stoptrein. Acht mensen kwamen om het leven en er vielen tientallen gewonden.
rein 74363, rijdend als leeg materieel, vertrok op veilig sein uit Nijmegen en kwam op het linkerspoor richting 's Hertogenbosch terecht. Daar reed uit de tegengestelde richting de stoptrein Roosendaal-Zwolle. Hoewel het leegmat nog maar een lage snelheid had, reed de stoptrein minstens 90 km/h toen de twee frontaal op elkaar reden.
Beide treinen werden door de enorme klap opengereten. Zeven mensen kwamen in de ravage om het leven. Buurtbewoners die het ongeluk hoorden of zagen gebeuren, snelden toe om de gewonden te helpen, maar konden niet voorkomen dat een persoon werd geëlektrokuteerd door de gebroken bovenleiding.
Het baanvak Nijmegen-Wijchen was nog met de klassieke blokbeveiliging uitgerust, dat niet was ingericht op links rijden. Door een fout in de beveiligingsinstallatie kreeg de leegmattrein veilig sein, terwijl de wissels hem naar het linkerspoor leidden. In tegenspraak met de geldende regelgeving reed de machinist door, hoewel hij voor het berijden van het linkerspoor een aanwijzing Verkeerd Spoor had moeten ontvangen en direct had moeten stoppen toen hij merkte dat hij het linkerspoor opging.
Bronnen
- "Trein op verkeerde spoor: zeven doden en zeventig gewonden" (Leeuwarder Courant, woensdag 29 augustus 1979)
- "Technische storing en fout machinist oorzaak treinbotsing" (De Waarheid, vrijdag 7 september 1979)
Vergelijkbare ongevallen
- Weesp 1953: Bij station Weesp botste een expresse-trein in volle vaart achterop een langzaam rijdende reizigerstrein. Er vielen twee doden en een aantal gewonden. De botsing was veroorzaakt door een sein dat ten onrechte op veilig stond.
- Heerlen 1955: Bij Heerlen reden twee reizigerstreinen frontaal op elkaar. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. Het ongeluk was veroorzaakt door een seinmonteur, die een sein ten onrechte op veilig had gezet.
- Haarlem 1912: Bij station Haarlem botste een goederentrein op een stilstaande locomotief. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was groot. De loc bleek op het hoofdspoor terecht te zijn gekomen door een verkeerde wisselstand.
- Veenendaal 1865: Op station Veenendaal botste een reizigerstrein op een rangerende goederentrein. Er vielen tien lichtgewonden. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een seinlicht was gedoofd.
- Zevenaar 2011: Bij Zevenaar botste een internationale trein op een goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was aanzienlijk. De botsing was veroorzaakt door koperdiefstal.
- Kijkuit 1912: Op het station van Kijkuit botste een reizigerstrein op een aantal goederenwagons, die door de wind het hoofdspoor op waren geblazen. De machinist kwam om het leven.
- Rijswijk 1927: Tussen Rijswijk en delft botsten twee reizigerstreinen op elkaar, doordat een seinwachter een wissel verkeerd had bediend. Er vielen tientallen gewonden.
- Hengelo 1866: Op station Hengelo kwam de trein uit Salzbergen op een verkeerd spoor terecht, omdat er geen wisselwachter aanwezig was. De trein ramde een aantal stilstaande goederenwagons en ontspoorde, waarbij een aantal passagiers gewond raakte.
- Eindhoven 1878: Tussen Eindhoven en Best reden twee treinen frontaal op elkaar. Er viel één dode en dertien gewonden.
- Twello 1900: Op station Twello reed een sneltrein vol in op een stilstaande trein uit de andere richting. Er vielen twee doden.
Andere ongevallen in de buurt
- Nijmegen 1935 (3 km): In Nijmegen botsten twee reizigerstreinen tegen elkaar door een verkeerde wisselstand. Er vielen geen gewonden.
- Vork 1918 (8 km): Bij station Vork, tussen Arnhem en Nijmegen, botsten twee goederentreinen op elkaar. Drie personeelsleden kwamen om het leven.
- Elst 1954 (10 km): Op station Elst reed een sneltrein in op een stilstaande stoptrein. Zes reizigers kwamen om het leven. De botsing was veroorzaakt door een verkeerde wisselstand, omdat een trekdraad van de wisselbediening was gebroken.
- De Horst 1945 (11 km): Tussen Groesbeek en Kranenburg botste een trein met Engelse verlofgangers op een losse locomotief, die in tegengestelde richting reed. De machinist en de conducteur van de trein kwamen om het leven.
- Ravenstein 1946 (12 km): Op de Maasbrug bij Ravenstein reed een militaire trein met Engelse verlofgangers op een stilstaande goederentrein. Vijf militairen kwamen om het leven.
- Sint Hubert 1926 (16 km): Tussen Haps en Mill bezweek de spoorbrug over de Raam het onder het gewicht van een passagierstrein. De locomotief kwam in het water terecht, maar er vielen geen gewonden. De brug had het begeven door het hoge water na de overstroming van de Maas.
- Dodewaard 1975 (16 km): Bij Dodewaard reden twee goederentreinen achter op elkaar. Beide treinen reden in de richting Rotterdam. Eén machinist raakte gewond.
- Beugen 1940 (17 km): Bij Beugen botsten twee treinen frontaal op elkaar. Zes passagiers kwamen om het leven. Een van de twee treinen had een stoptonend sein gemist.
- Arnhem 2002 (18 km): In Arnhem reed een locomotief door een stootjuk en raakte de LPG-installatie van het daarachter gelegen tankstation. Er vielen geen gewonden.
- Westervoort 1964 (18 km): Bij de enkelsporige IJsselbrug van Westervoort botsten twee treinen op elkaar. Vijf mensen kwam om het leven, er vielen tientallen gewonden. Een van de twee treinen was door een rood sein gereden.