Op station Eindhoven reed een stoptrein een Intercity in de flank. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. De machinist van de stoptrein was een rood sein gepasserd.
e stoptrein Eindhoven-Deurne reed op een wissel in Eindhoven in op de zijkant van de Intercity Maastricht-Zandvoort, die net het station binnenliep. De machinist van de stoptrein zag de klap aankomen en zette een noodremming in voor hij de cabine ontvluchtte. In zijn trein vielen 27 gewonden, waarvan vier ernstig. In de Intercity bleef iedereen ongedeerd.
Zowel de NS als de Spoorwegongevallenraad stelden onderzoeken in. Beiden kwamen tot dezelfde conclusie: de stoptrein was door rood gereden. De machinist verklaarde naar een verkeerd sein te hebben gekeken. Daarnaast bleek (opnieuw) dat het ATB-systeem niet in werking trad bij snelheden onder de 40 km/h.
Bronnen
- "NS onderzoeken oorzaak treinongeval" (NRC Handelsblad, maandag 2 november 1992)
- "Machinist negeerde rood sein in Eindhoven" (NRC Handelsblad, vrijdag 11 december 1992)
- "ATB werkt niet goed op spooremplacementen" (Het Parool, donderdag 4 maart 1993)
Vergelijkbare ongevallen
- Blauwkapel 1972: Op knooppunt Blauwkapel reden twee goederentreinen elkaar in de flank. Een van de machinisten was door een rood sein gereden. Voor de botsing was hij nog van de trein gesprongen, waarbij hij gewond raakte.
- Hardenberg 1984: Ten zuiden van Hardenberg reed een losse locomotief door een rood sein en reed een goederentrein uit de richting Zwolle in de flank. Drie tankwagens en de loc van de goederentrein ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1960: Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
- Zwolle 2001: Bij station Zwolle botste een Intercity zijdelings op een goederentrein. Zeven passagiers raakten gewond en de reizigerstrein ontspoorde.
- Dordrecht 1935: Bij station Dordrecht botste een reizigerstrein die door rood was gereden, op een kolentrein. De kolentrein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Leiden 1914: Bij station Leiden botsten twee losse locomotieven op elkaar. Een van de machines viel om, waarbij de machinist om het leven kwam. De machinist van de andere locomotief was door een onvelig sein gereden.
- Tilburg 1961: Bij Tilburg botsten twee goederentrein frontaal. Beide machinisten kwamen om het leven. Een van hen bleek een rood sein te zijn gepasseerd.
- Vleuten 1942: Bij Vleuten reed een internationale trein uit Den Haag achterop een stilstaande stoptrein. Er vielen twee doden en een tiental gewonden. De internationale trein was vermoedelijk door een onveilig sein gereden.
- Westervoort 1978: Nabij de IJsselbrug bij Westervoort botste een TEE-trein uit Duitsland bijna frontaal op een stoptrein. Er vielen tientallen gewonden, waarvan één passagier naderhand zou overlijden.
- Dordrecht 1999: Tussen Dordrecht en Dordrecht Zuid reed een reizigerstrein door rood en reed een internationale trein in de flank. Beide treinen ontspoorden en er vielen zes gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Tongelre 1976 (1 km): Bij Tongelre Aansluiting, bij Eindhoven, botsten een reizigers- en een goederentrein zijdelings. Een motorpostwagen, die aan de goederentrein was gekoppeld, ontspoorde en kantelde. Er vielen geen gewonden.
- Eindhoven 1878 (2 km): Tussen Eindhoven en Best reden twee treinen frontaal op elkaar. Er viel één dode en dertien gewonden.
- Geldrop 1961 (5 km): Op station Geldrop botste een reizigerstrein op een stilstaande rangeerlocomotief. Eén reiziger kwam om het leven. De reizigerstrein was door een foute wisselstand op het verkeerde spoor terecht gekomen.
- Woensel 1957 (5 km): Tussen Eindhoven en Best, nabij Woensel, reden twee treinen frontaal op elkaar. Zeven mensen kwamen om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door een onterecht afgegeven lastgeving.
- Acht 1961 (6 km): Bij Acht ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Er raakte niemand gewond, maar de infrastructuur raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van de ontsporing was een defect aan een van de wagens.
- Heeze 1978 (9 km): Bij Heeze ontspoorde een lege reizigerstrein, doordat deze te hard door een wissel reed. De kop van de trein kwam in een tuin tot stilstand, slechts meters van een woonhuis. Een passagierende NS-medewerker raakte gewond.
- Heeze 1986 (9 km): In Heeze ontspoorde een goederentrein doordat deze te snel reed. De ontsporing richtte een enorme ravage aan. De machinist raakte lichtgewond.
- Helmond 1957 (11 km): Bij Helmond ontspoorde een trein doordat de rails te los lagen. De trein greep een aantal baanwerkers, van wie er vier gewond raakten.
- Sterksel 1963 (12 km): Tussen Sterksel en Leende werd een vrachtwagen met gasflessen geramd door een sneltrein. Beide inzittenden kwamen om het leven.
- Boxtel 1964 (19 km): Bij station Boxtel reed een goederentrein achterop een andere goederentrein. Er raakte slechts een machinist gewond, maar de schade liep in de tonnen guldens. De achteroplopende goederentrein was door een rood sein gereden.