Boxtel 1964
vrijdag 11 december 1964
Boxtel (Noord-Brabant)
botsing trein-trein, ontsporing, brand
door STS-passage
1 gewonden
Bij station Boxtel reed een goederentrein achterop een andere goederentrein. Er raakte slechts een machinist gewond, maar de schade liep in de tonnen guldens. De achteroplopende goederentrein was door een rood sein gereden.
m kwart over drie 's nachts stond een goederentrein voor de inrijder van Boxtel te wachten tot hij een veilig sein kreeg, toen een andere goederentrein, uit de richting van Eindhoven, in volle vaart op de achterkant van de trein inreed. Beide treinen ontspoorden en er brak brand uit, die echter snel door de lokale brandweer kon worden geblust.
Vermoed werd dat de achterste trein door een rood sein was gereden. De machinist van die trein raakte lichtgewond, wat hij te danken had aan het type loc waar hij in reed: een uit de serie 1100, zwaar gebouwd en met een flinke neus.
Bronnen
- "Treinen botsen en ontsporen: zware schade" (Trouw, zaterdag 12 december 1964)
Vergelijkbare ongevallen
- Westervoort 1964: Bij de enkelsporige IJsselbrug van Westervoort botsten twee treinen op elkaar. Vijf mensen kwam om het leven, er vielen tientallen gewonden. Een van de twee treinen was door een rood sein gereden.
- Blauwkapel 1972: Op knooppunt Blauwkapel reden twee goederentreinen elkaar in de flank. Een van de machinisten was door een rood sein gereden. Voor de botsing was hij nog van de trein gesprongen, waarbij hij gewond raakte.
- Hardenberg 1984: Ten zuiden van Hardenberg reed een losse locomotief door een rood sein en reed een goederentrein uit de richting Zwolle in de flank. Drie tankwagens en de loc van de goederentrein ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1960: Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
- Zwolle 2001: Bij station Zwolle botste een Intercity zijdelings op een goederentrein. Zeven passagiers raakten gewond en de reizigerstrein ontspoorde.
- Dordrecht 1935: Bij station Dordrecht botste een reizigerstrein die door rood was gereden, op een kolentrein. De kolentrein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Leiden 1914: Bij station Leiden botsten twee losse locomotieven op elkaar. Een van de machines viel om, waarbij de machinist om het leven kwam. De machinist van de andere locomotief was door een onvelig sein gereden.
- Tilburg 1961: Bij Tilburg botsten twee goederentrein frontaal. Beide machinisten kwamen om het leven. Een van hen bleek een rood sein te zijn gepasseerd.
- Vleuten 1942: Bij Vleuten reed een internationale trein uit Den Haag achterop een stilstaande stoptrein. Er vielen twee doden en een tiental gewonden. De internationale trein was vermoedelijk door een onveilig sein gereden.
- Westervoort 1978: Nabij de IJsselbrug bij Westervoort botste een TEE-trein uit Duitsland bijna frontaal op een stoptrein. Er vielen tientallen gewonden, waarvan één passagier naderhand zou overlijden.
Andere ongevallen in de buurt
- Boxtel 1989 (1 km): Bij station Boxtel ontspoorde een goederentrein met methanol en palmolie als gevolg van een asbreuk. Diverse wagens vlogen in brand. De machinist kon zich op tijd uit de wrakstukken redden.
- Boxtel 1903 (2 km): In Boxtel botste een goederentrein op een andere, stilstaande, goederentrein. Eén conducteur kwam om het leven.
- Tongeren 1966 (3 km): Bij Tongeren werd een vrachtwagen aangereden door een reizigerstrein. De chauffeur kwam om het leven. De trein ontspoorde en vernielde honderden meters aan rails en bovenleiding.
- Oisterwijk 1866 (8 km): Een in Rijen opgestelde goederenwagon ging door de harde wind aan de rol. De wagen rolde door Tilburg en Oisterwijk en botste tegen een tegemoetkomende trein. De wagen werd vernield en de locomotief van de trein raakte beschadigd.
- Vught 1950 (10 km): Bij Vught werd een autobus aangereden door een dieseltrein uit de richting Tilburg. De trein reed de bus finaal doormidden, waarbij de chauffeur en een passagier gewond raakte. Bij de ontsporing van de trein die volgde, raakten de machinist en een treinreiziger gewond.
- Vught 1932 (10 km): Bij Vught reed een goederentrein door drie stoptonende seinen en reed een andere goederentrein in de flank. Een remmer kwam om het leven.
- Den Bosch 1932 (12 km): Op station Den Bosch raakten een aantal wagens los van een rangerende trein en rolden de hoofdbaan op, waar een aankomende goederentrein op de wagens inreed. Er vielen twee gewonden.
- Acht 1961 (13 km): Bij Acht ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen. Er raakte niemand gewond, maar de infrastructuur raakte zwaar beschadigd. De oorzaak van de ontsporing was een defect aan een van de wagens.
- Woensel 1957 (14 km): Tussen Eindhoven en Best, nabij Woensel, reden twee treinen frontaal op elkaar. Zeven mensen kwamen om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door een onterecht afgegeven lastgeving.
- Tilburg 1944 (15 km): Ten oosten van Tilburg reden twee goederentreinen achterop elkaar. Er kwam een personeelslid om het leven.