Op station Beverwijk botste een reizigerstrein frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Er vielen veertien gewonden. De machinist van de reizigerstrein was een rood sein gepasseerd.
e stoptrein uit Uitgeest moest stoppen te Beverwijk, maar reed door en kwam een tegemoetkomende goederentrein tegen. De machinist zag het ongeluk aankomen en wist zijn cabine te ontvluchten en de passagiers in de voorste coupés te waarschuwen. Door de botsing die volgde, vielen uiteindelijk veertien gewonden.
De machinist verklaarde dat zijn remmen weigerden toen hij wilde stoppen voor een rood sein, waardoor hij in het pad van de goederentrein terecht kwam. De rechtbank twijfelde aan zijn verhaal en veroordeelde hem tot 200 gulden boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Tricht 1955: Bij Geldermalsen botsten een goederentrein en een reizigerstrein op elkaar. Van beide treinen kwam een machinist om het leven. De goederentrein was door een rood sein gereden.
- Den Haag 1994: Bij Den Haag Centraal botste een Intercity op een rangerende locomotief. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de loc bleek door rood te zijn gereden.
- Maarsbergen 1865: Doordat de machinist van een goederentrein in de mist een sein had gemist, botste hij op station Maarsbergen tegen een stilstaande goederentrein. Een aantal wagens ontspoorden, maar er vielen geen gewonden. De conducteur van de stilstaande trein had op de achterste wagen dienst moeten doen, maar had zich verslapen en ontsnapte daarmee aan de dood.
- Vlaardingen 1953: Tussen Maassluis en Vlaardingen botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Er vielen slechts enkele gewonden. De achterste trein had door de dichte mist een onveilig sein gemist.
- Gouda 1953: Op het traject van Gouda naar Alphen aan de Rijn botste een losse locomotief op een tegemoetkomende reizigerstrein. Hiervan kwam de machinist om het leven. De loc was door een onveilig sein gereden.
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
Andere ongevallen in de buurt
- IJmuiden 1949 (6 km): Bij de lage vuurtoren van IJmuiden reed een locomotief van de kade af en kwam in het water terecht. De machinist kon van de bok springen, maar raakte daarbij wel gewond.
- Bloemendaal 1973 (8 km): In Bloemendaal ontspoorde een trein doordat een zuurstoffles op de rails was gelegd. De machinist raakte gewond. De fles was neergelegd door twee scholieren.
- Bloemendaal 1940 (9 km): In Bloemendaal botste een reizigerstrein in dichte mist op een ontspoorde goederentrein. Er vielen twee gewonden.
- Krommenie-Assendelft 1933 (9 km): Bij station Krommenie-Assendelft ontspoorde door een foute wisselstand op hoge snelheid een reizigerstrein. Er vielen slechts drie lichtgewonden.
- Haarlem 1942 (10 km): Bij een treinbotsing in Haarlem kwam één persoon om het leven.
- Haarlem 1912 (10 km): Bij station Haarlem botste een goederentrein op een stilstaande locomotief. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was groot. De loc bleek op het hoofdspoor terecht te zijn gekomen door een verkeerde wisselstand.
- Haarlem 1851 (11 km): Bij Haarlem ontspoorde een locomotief, die vervolgens in het water belandde.
- Zaandam 1993 (11 km): Een reizigerstrein ontspoorde in Zaandam nadat een auto zich in de zijkant van de trein had geboord. Eén treinreiziger kwam om het leven en tientallen raakten gewond, evenals de automobilist.
- Zaandam 1939 (11 km): Op station Zaandam werd een lege reizigerstrein achteruit het bruggat van de openstaande brug over de Papenpadsloot in gereden. De achterste rijtuigen kwamen op een passerende schuit en tegen de brug tot stilstand. Er vielen geen gewonden.
- Halfweg 1966 (12 km): Bij Halfweg ontspoorde een trein, die met 100 km/h door een wissel reed waar maar 45 km/h was toegestaan. De trein raakte drie bovenleidingportalen en kwam naast het talud terecht. Er vielen dertien gewonden, waarvan twee ernstig. De machinist werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.