Zaandam 1993
vrijdag 24 december 1993
Zaandam (Noord-Holland)
aanrijding wegverkeer, ontsporing
door gedrag wegverkeer
1 doden, 28 gewonden
Een reizigerstrein ontspoorde in Zaandam nadat een auto zich in de zijkant van de trein had geboord. Eén treinreiziger kwam om het leven en tientallen raakten gewond, evenals de automobilist.
lak na vertrek werd de trein naar Enkhuizen op de overweg met de provinciale weg naar Alkmaar aangereden door een auto, die op hoge snelheid tussen de spoorbomen slalomde. De auto kwam onder de eerste bak terecht, die ontspoorde, 180 graden draaide en naast het talud terecht kwam. Het tweede rijtuig ramde de pijler van een viaduct. Een treinreizigster overleefde de ontsporing niet.
Bronnen
- "Dode na botsing van trein met auto nabij Zaandam" (NRC Handelsblad, maandag 27 december 1993)
Vergelijkbare ongevallen
- Coevorden 2007: Bij Coevorden botste de trein van Zwolle naar Emmen frontaal op een tractor met aanhanger. De trein ontspoorde en de voorste bak kantelde. Er vielen echter geen gewonden.
- Dalen 1990: Bij Dalen ontspoorde een trein nadat deze een vrachtwagen had aangereden. De machinist en de chauffeur raakten gewond.
- Alphen aan den Rijn 1989: Tussen Bodegraven en Alphen aan de Rijn ontspoorde een trein na een aanrijding met een vrachtwagen en belandde in een sloot. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven, in de trein vielen acht gewonden.
- Dordrecht 1993: Ten zuiden van Dordrecht reed een reizigerstrein tegen een landbouwvoertuig aan, dat moeite had om over de smalle overweg te manoeuvreren. Er vielen tientallen gewonden.
- Hogebrug 1988: Bij Hogebrug ontspoorde een Intercity na een aanrijding met een auto op een onbewaakte overweg. De bestuurder kwam om het leven.
- Hooghalen 2001: Bij Hooghalen reed een reizigerstrein op een onbewaakte overweg een tractor met giertank aan. Twee passagiers raakten lichtgewond toen de trein daarbij ontspoorde. Ook de bestuurder van de tractor raakte gewond.
- Rilland-Bath 1968: Op een bewaakte overweg bij Rilland-Bath werd een vrachtwagen gegrepen door een reizigerstrein. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven, de machinist en vier treinpassagiers raakten gewond toen de trein ontspoorde en de vrachtwagen een groot gat in de zijkant van de trein sloeg.
- Schiedam 1946: Tussen Schiedam en Delft botste een passagierstrein op een paard en wagen, waardoor de trein ontspoorde. Er vielen geen gewonden, maar het spoor raakte zwaar beschadigd.
- Venray 1976: Tussen Venray en Maashees ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. Beide inzittenden van de auto kwamen om het leven, één treinreiziger raakte gewond.
- Vught 1950: Bij Vught werd een autobus aangereden door een dieseltrein uit de richting Tilburg. De trein reed de bus finaal doormidden, waarbij de chauffeur en een passagier gewond raakte. Bij de ontsporing van de trein die volgde, raakten de machinist en een treinreiziger gewond.
Andere ongevallen in de buurt
- Zaandam 1939 (0 km): Op station Zaandam werd een lege reizigerstrein achteruit het bruggat van de openstaande brug over de Papenpadsloot in gereden. De achterste rijtuigen kwamen op een passerende schuit en tegen de brug tot stilstand. Er vielen geen gewonden.
- Krommenie-Assendelft 1933 (4 km): Bij station Krommenie-Assendelft ontspoorde door een foute wisselstand op hoge snelheid een reizigerstrein. Er vielen slechts drie lichtgewonden.
- Sloterdijk 1967 (8 km): Bij station Sloterdijk werd een kraanwagen van de politie geramd door een reizigerstrein. De trein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Sloterdijk 1957 (8 km): Nabij station Amsterdam Sloterdijk werd een vrachtwagen aangereden door een sneltrein doordat de overwegwachter de spoorbomen te vroeg had geopend. Twee inzittenden van de vrachtauto kwamen om het leven.
- Sloterdijk 1951 (8 km): Bij station Sloterdijk ontspoorde en kantelde een reizigerstrein, door een defecte wielband. De materiële schade was groot, maar er vielen nauwelijks gewonden.
- Halfweg 1972 (8 km): Bij station Halfweg reed een goederentrein door rood en ontspoorde. De locomotief kwam in de sloot terecht en zakte zo ver weg in de modder, dat hij niet meer geborgen kon worden.
- Halfweg 1938 (8 km): Bij Halfweg reden twee werktreinen op elkaar. De machinist van een trein uit Amsterdam had in de dichte mist de andere, stilstaande trein niet opgemerkt en botste er met een flinke vaart op. Er vielen geen gewonden.
- Halfweg 1966 (8 km): Bij Halfweg ontspoorde een trein, die met 100 km/h door een wissel reed waar maar 45 km/h was toegestaan. De trein raakte drie bovenleidingportalen en kwam naast het talud terecht. Er vielen dertien gewonden, waarvan twee ernstig. De machinist werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
- Amsterdam 1903 (9 km): Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een reizigerstrein, omdat het wissel te vroeg werd omgegooid. Er viel een lichtgewonde.
- Amsterdam 1839 (9 km): Op station d'Eenhonderd Roe werd de trein uit Haarlem door een verkeerde wisselstand een zijspoor op geleid, waar hij in de rijtuigenloods in botsing kwam met een aantal wagons. Daarnaast verloor de locomotief zijn schoorsteen. Er vielen geen gewonden.