Bij station Halfweg reed een goederentrein door rood en ontspoorde. De locomotief kwam in de sloot terecht en zakte zo ver weg in de modder, dat hij niet meer geborgen kon worden.
Bronnen
- "Ontsporing bij Halfweg: enorme ravage" (Het Vrije Volk, woensdag 22 november 1972)
- "Locomotief niet te redden" (De Waarheid, donderdag 21 december 1972)
Vergelijkbare ongevallen
- Delft 1941 (december): Ten zuiden van station Delft reed een goederentrein door een onveilig sein, waardoor de trein op een kopspoor terecht kwam. De trein reed door het stootjuk en kwam in de tuin van de blokwachterswoning tot stilstand. De hoofdgeleider raakte lichtgewond.
- Westwoud 1929: In Westwoud reed een goederentrein door een stootjuk, waarbij een dienstgeleider om het leven kwam. De machinist had een onveilig sein gemist.
- Beesd 1967: Bij station Beesd reden een personen- en een goederentrein frontaal tegen elkaar. Twee personeelsleden van de personentrein kwamen om het leven. De goederentrein was door een rood sein gereden.
- Zwijndrecht 1885: Op station Zwijndrecht botste een goederentrein achter op een andere, stilstaande, goederentrein. Eén machinist kwam om het leven.
- Coevorden 1905: Bij Coevorden reed een locomotief voorbij een onveilig sein en een geopende brug op, waardoor de machine deels in het water terecht kwam. Er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1856: In Utrecht reed een goederentrein in de richting Arnhem in het bruggat van de geopende Jeremiebrug. De loc en de tender vielen in het water, evenals de machinist en de stoker, maar er vielen geen gewonden.
- Vlaardingen 1980: In Vlaardingen reed een trein een open spoorbrug op. De trein ontspoorde en kwam boven het water te hangen. De machinist bleek door rood te zijn gereden.
- Blauwkapel 1972: Op knooppunt Blauwkapel reden twee goederentreinen elkaar in de flank. Een van de machinisten was door een rood sein gereden. Voor de botsing was hij nog van de trein gesprongen, waarbij hij gewond raakte.
- Hardenberg 1984: Ten zuiden van Hardenberg reed een losse locomotief door een rood sein en reed een goederentrein uit de richting Zwolle in de flank. Drie tankwagens en de loc van de goederentrein ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1960: Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
Andere ongevallen in de buurt
- Halfweg 1938 (0 km): Bij Halfweg reden twee werktreinen op elkaar. De machinist van een trein uit Amsterdam had in de dichte mist de andere, stilstaande trein niet opgemerkt en botste er met een flinke vaart op. Er vielen geen gewonden.
- Halfweg 1966 (1 km): Bij Halfweg ontspoorde een trein, die met 100 km/h door een wissel reed waar maar 45 km/h was toegestaan. De trein raakte drie bovenleidingportalen en kwam naast het talud terecht. Er vielen dertien gewonden, waarvan twee ernstig. De machinist werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
- Haarlem 1851 (5 km): Bij Haarlem ontspoorde een locomotief, die vervolgens in het water belandde.
- Sloterdijk 1957 (6 km): Nabij station Amsterdam Sloterdijk werd een vrachtwagen aangereden door een sneltrein doordat de overwegwachter de spoorbomen te vroeg had geopend. Twee inzittenden van de vrachtauto kwamen om het leven.
- Sloterdijk 1967 (6 km): Bij station Sloterdijk werd een kraanwagen van de politie geramd door een reizigerstrein. De trein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Sloterdijk 1951 (6 km): Bij station Sloterdijk ontspoorde en kantelde een reizigerstrein, door een defecte wielband. De materiële schade was groot, maar er vielen nauwelijks gewonden.
- Haarlem 1912 (8 km): Bij station Haarlem botste een goederentrein op een stilstaande locomotief. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was groot. De loc bleek op het hoofdspoor terecht te zijn gekomen door een verkeerde wisselstand.
- Zaandam 1939 (8 km): Op station Zaandam werd een lege reizigerstrein achteruit het bruggat van de openstaande brug over de Papenpadsloot in gereden. De achterste rijtuigen kwamen op een passerende schuit en tegen de brug tot stilstand. Er vielen geen gewonden.
- Haarlem 1942 (8 km): Bij een treinbotsing in Haarlem kwam één persoon om het leven.
- Amsterdam 1839 (8 km): Op station d'Eenhonderd Roe werd de trein uit Haarlem door een verkeerde wisselstand een zijspoor op geleid, waar hij in de rijtuigenloods in botsing kwam met een aantal wagons. Daarnaast verloor de locomotief zijn schoorsteen. Er vielen geen gewonden.