In Bloemendaal ontspoorde een trein doordat een zuurstoffles op de rails was gelegd. De machinist raakte gewond. De fles was neergelegd door twee scholieren.
ussen stations Bloemendaal en Santpoort-Zuid hadden twee scholieren uit Haarlem een lege zuurstoffles op het spoor gegooid. Een trein uit Alkmaar raakte de fles, ontspoorde en ramde een bovenleidingportaal. De fles schoot de bestuurderscabine in, waardoor de machinist licht gewond raakte.
De daders werden snel opgepakt. De Nederlandse Spoorwegen eisten een schadevergoeding van fl. 200.000 van hun ouders.
Bronnen
- "Trein ontspoord door een zuurstoffles" (NRC Handelsblad, woensdag 24 januari 1973)
- "Twee jongens lieten trein ontsporen" (Nederlands Dagblad, vrijdag 26 januari 1973)
- "NS eisen twee ton schadevergoeding van ouders Haarlemse scholieren" (Het Vrije Volk, dinsdag 30 januari 1973)
Vergelijkbare ongevallen
- Hindeloopen 1995: Tussen Hindeloopen en Workum botste een trein op twee grote betonblokken, die op de rails waren gelegd. Er vielen geen gewonden, maar de trein raakte zwaar beschadigd en moest worden weggesleept.
- Delft 1941 (december): Ten zuiden van station Delft reed een goederentrein door een onveilig sein, waardoor de trein op een kopspoor terecht kwam. De trein reed door het stootjuk en kwam in de tuin van de blokwachterswoning tot stilstand. De hoofdgeleider raakte lichtgewond.
- Westwoud 1929: In Westwoud reed een goederentrein door een stootjuk, waarbij een dienstgeleider om het leven kwam. De machinist had een onveilig sein gemist.
- Nijezijl 1944: Bij Nijezijl reed een 'Duitse trein' tegen de geopende spoorbrug over de Wijmerts aan. De machinist en zijn leerling kwam om het leven.
- Maastricht 2007: Op station Maastricht reed een Intercity door een stootjuk en ramde een perron. Er vielen vijf gewonden.
- Hoek van Holland 1914: Op station Hoek van Holland weigerden de remmen van een binnenkomende reizigerstrein, die daarop door het stootjuk reed en het stationsgebouw inreed. In het gebouw raakten drie mensen gewond, op de trein liep de hoofdconducteur lichte verwondingen op.
- Zandvoort 1928: Op station Zandvoort reed een trein door het stootjuk in en ramde het stationsgebouw. Er kwamen twee mensen om het leven.
- Vlissingen 1899: Op station Vlissingen schoot een trein door het stootjuk heen en boorde zich in het stationsgebouw. Er vielen drie doden.
- Halfweg 1972: Bij station Halfweg reed een goederentrein door rood en ontspoorde. De locomotief kwam in de sloot terecht en zakte zo ver weg in de modder, dat hij niet meer geborgen kon worden.
- Venlo 1963: In Venlo ging een opgestelde locomotief aan de rol omdat de handrem niet goed was vastgezet. De loc reed van een in aanbouw zijnde brug af en landde op een lager gelegen fietspad, waar hij net twee passerende fietsers miste.
Andere ongevallen in de buurt
- Bloemendaal 1940 (1 km): In Bloemendaal botste een reizigerstrein in dichte mist op een ontspoorde goederentrein. Er vielen twee gewonden.
- Haarlem 1942 (2 km): Bij een treinbotsing in Haarlem kwam één persoon om het leven.
- Haarlem 1912 (3 km): Bij station Haarlem botste een goederentrein op een stilstaande locomotief. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was groot. De loc bleek op het hoofdspoor terecht te zijn gekomen door een verkeerde wisselstand.
- Haarlem 1851 (5 km): Bij Haarlem ontspoorde een locomotief, die vervolgens in het water belandde.
- Zandvoort 1890 (6 km): Tussen Overveen en Zandvoort ontspoorde een reizigerstrein. De stoker kwam om het leven, enkele passagiers raakten gewond.
- IJmuiden 1949 (7 km): Bij de lage vuurtoren van IJmuiden reed een locomotief van de kade af en kwam in het water terecht. De machinist kon van de bok springen, maar raakte daarbij wel gewond.
- Zandvoort 1928 (8 km): Op station Zandvoort reed een trein door het stootjuk in en ramde het stationsgebouw. Er kwamen twee mensen om het leven.
- Beverwijk 1965 (8 km): Op station Beverwijk botste een reizigerstrein frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Er vielen veertien gewonden. De machinist van de reizigerstrein was een rood sein gepasseerd.
- Halfweg 1966 (8 km): Bij Halfweg ontspoorde een trein, die met 100 km/h door een wissel reed waar maar 45 km/h was toegestaan. De trein raakte drie bovenleidingportalen en kwam naast het talud terecht. Er vielen dertien gewonden, waarvan twee ernstig. De machinist werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
- Halfweg 1938 (9 km): Bij Halfweg reden twee werktreinen op elkaar. De machinist van een trein uit Amsterdam had in de dichte mist de andere, stilstaande trein niet opgemerkt en botste er met een flinke vaart op. Er vielen geen gewonden.