Op station Zwolle ontspoorde een goederentrein, die vervolgens een voetgangersbrug raakte. De brug stortte in, maar er vielen geen gewonden.
an een goederentrein uit Coevorden ontspoorden op het emplacement van Zwolle de laatste vier wagens. De machinist had de ontsporing niet direct door en reed door, waardoor de wagens kantelden en twee pijlers van de Hoge Spoorbrug vernielden. De brug stortte voor een deel in. Twee voetgangers op de brug konden zich op tijd uit de voeten maken.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Halfweg 1966: Bij Halfweg ontspoorde een trein, die met 100 km/h door een wissel reed waar maar 45 km/h was toegestaan. De trein raakte drie bovenleidingportalen en kwam naast het talud terecht. Er vielen dertien gewonden, waarvan twee ernstig. De machinist werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
- Ede 1971: Bij Ede ontspoorden vijftien wagens van een lege ertstrein, waarschijnlijk door een te hoge snelheid. Het spoor en vijf bovenleidingportalen werden vernield.
- Rotterdam 1980: Bij Rotterdam ontspoorde een reizigerstrein omdat de machinist te snel over een wissel reed. De trein ramde twee pijlers van een viaduct, maar er vielen geen slachtoffers.
- Maassluis 1956: De boottrein van Amsterdam naar Hoek van Holland ontspoorde op een spoorbrug in Maassluis. De trein ramde bovenleidingportalen en een blokpost, maar er vielen slechts twee gewonden.
- Hallum 1927: Bij Hallum ontspoorde een locomotief op volle snelheid en reed de vaart in. Drie personeelsleden raakten gewond, net als een visser die geraakt werd.
- Utrecht 1959: Bij station Utrecht Centraal ontspoorde een rangeertrein, die vervolgens een seinhuis ramde en deze compleet vernielde. De twee seinwachters raakten gewond.
- Oldebroek 1955: Bij Legerplaats Oldebroek ontspoorde een militaire trein met verlofgangers. In de ravage en de brand kwamen twee militairen om het leven. Het ongeluk was veroorzaakt doordat een wissel met te hoge snelheid werd bereden.
- Amsterdam 2005 (10 juni): Op Amsterdam Centraal ontspoorde een lege kolentrein. Vier dagen eerder waren beveiligingskabels beschadigd bij een andere ontsporing. Doordat deze niet veilig waren gerepareerd, kon de kolentrein een wissel berijden dat in een verkeerde stand lag.
- Nijkerk 1973: Een goederentrein ontspoorde tussen Nijkerk en Putten en vernielde kilometers aan spoor. Twee tegentreinen die de baan moesten schouwen, botsten achterop elkaar. Er vielen geen slachtoffers.
- Woerden 1936 (oktober): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
Andere ongevallen in de buurt
- Zwolle 2009 (1 km): Op station Zwolle botste na een STS-passage een goederentrein op een vertrekkende reizigerstrein. Er vielen twee lichtgewonden.
- Zwolle 2001 (1 km): Bij station Zwolle botste een Intercity zijdelings op een goederentrein. Zeven passagiers raakten gewond en de reizigerstrein ontspoorde.
- Zwolle 1867 (1 km): Bij Zwolle botste een reizigerstrein uit Deventer op een zandtrein uit Meppel. Zeven goederenwagons werden verbrijzeld, maar er vielen geen gewonden. Oorzaak van het ongeluk was een verkeerde wisselstand.
- Zwolle 1961 (2 km): Bij Zwolle ontspoorde een reizigerstrein toen deze een vrachtwagen met een bulldozer ramde. De trein belandde in een sloot, maar er vielen geen gewonden. De remmen van de vrachtwagen hadden geweigerd bij het naderen van de overweg.
- Hattem 2006 (3 km): Op de IJsselbrug tussen Zwolle en Hattem brak brand uit in een reizigerstrein. De trein strandde midden op de brug nadat een passagier aan de noodrem had getrokken. De trein brandde grotendeels uit, maar er vielen geen gewonden.
- Hattem 1982 (3 km): Op een overweg bij Hattem ontspoorde een reizigerstrein na een aanrijding met een auto. De automobiliste kwam om het leven.
- Hattem 1983 (3 km): Bij de IJsselbrug van Hattem reed een reizigerstrein een auto aan, ontspoorde en gleed deels van de spoordijk af. De automobilist kwam om het leven.
- Berkum 1936 (4 km): Bij Berkum werd een vrachtwagen aangereden door een passagierstrein. De chauffeur kwam om het leven, de trein vloog in brand.
- Berkum 1935 (4 km): Bij Berkum werd een autobus met schoolkinderen geramd door een reizigerstrein. Omdat de chauffeur de kinderen op tijd uit de bus had gekregen, viel er slechts één gewonde.
- Hattemerbroek 1915 (4 km): Bij Hattemerbroek ontspoorde een aantal wagens van een sneltrein. Eén passagier kwam in de ravage om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door de wisselwachter, die een wissel omlegde waar de trein net over reed.