Bij Hallum ontspoorde een locomotief op volle snelheid en reed de vaart in. Drie personeelsleden raakten gewond, net als een visser die geraakt werd.
en losse locomotief van de Noord-Friese Locaalspoorwegmaatschappij was met een snelheid van 80 km/h onderweg richting Leeuwarden, toen de machine plotseling ontspoorde. De loc reed eerst een aantal dwarsliggers stuk, botste tegen een telegraafpaal en viel uiteindelijk van een brug af. Een visser die aan de waterkant stond te vissen, werd geraakt en meegesleurd het water in.
De loc zonk onmiddelijk en kwam ondersteboven in de kleibodem terecht. De inzittenden en de visser werden direct opgedoken door een andere visser, die het ongeluk had zien gebeuren. Ze raakten allen gewond.
e oorzaak van de ontsporing is nooit achterhaald. In eerste instantie ging de spoorwegmaatschappij ervan uit dat de machinist te hard had gereden en werden voor straf drie dagen loon ingehouden. De rechter achtte dit echter niet bewezen en liet de machinist rehabiliteren.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Halfweg 1966: Bij Halfweg ontspoorde een trein, die met 100 km/h door een wissel reed waar maar 45 km/h was toegestaan. De trein raakte drie bovenleidingportalen en kwam naast het talud terecht. Er vielen dertien gewonden, waarvan twee ernstig. De machinist werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.
- Ede 1971: Bij Ede ontspoorden vijftien wagens van een lege ertstrein, waarschijnlijk door een te hoge snelheid. Het spoor en vijf bovenleidingportalen werden vernield.
- Rotterdam 1980: Bij Rotterdam ontspoorde een reizigerstrein omdat de machinist te snel over een wissel reed. De trein ramde twee pijlers van een viaduct, maar er vielen geen slachtoffers.
- Maassluis 1956: De boottrein van Amsterdam naar Hoek van Holland ontspoorde op een spoorbrug in Maassluis. De trein ramde bovenleidingportalen en een blokpost, maar er vielen slechts twee gewonden.
- Zwolle 1912: Op station Zwolle ontspoorde een goederentrein, die vervolgens een voetgangersbrug raakte. De brug stortte in, maar er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1959: Bij station Utrecht Centraal ontspoorde een rangeertrein, die vervolgens een seinhuis ramde en deze compleet vernielde. De twee seinwachters raakten gewond.
- Oldebroek 1955: Bij Legerplaats Oldebroek ontspoorde een militaire trein met verlofgangers. In de ravage en de brand kwamen twee militairen om het leven. Het ongeluk was veroorzaakt doordat een wissel met te hoge snelheid werd bereden.
- Amsterdam 2005 (10 juni): Op Amsterdam Centraal ontspoorde een lege kolentrein. Vier dagen eerder waren beveiligingskabels beschadigd bij een andere ontsporing. Doordat deze niet veilig waren gerepareerd, kon de kolentrein een wissel berijden dat in een verkeerde stand lag.
- Nijkerk 1973: Een goederentrein ontspoorde tussen Nijkerk en Putten en vernielde kilometers aan spoor. Twee tegentreinen die de baan moesten schouwen, botsten achterop elkaar. Er vielen geen slachtoffers.
- Woerden 1936 (oktober): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
Andere ongevallen in de buurt
- Holwerd 1948 (11 km): Op het station van Holwerd reed een goederentrein op een aantal stilstaande goederenwagons. Eén persoon op de stilstaande trein kwam om het leven. De goederentrein was uit de rails gelopen, waarschijnlijk door de slechte staat van het spoor.
- Leeuwarden 2019 (12 km): Op een overweg in Leeuwarden reed een sneltrein dwars door een vrachtwagen heen. De machinist, de vrachtwagenchauffeur en vier reizigers raakten gewond.
- Leeuwarden 1988 (12 km): Bij Leeuwarden botste een reizigerstrein op een bewaakte overweg tegen een overstekende zandauto. Zowel de machinist als de chauffeur kwamen om het leven.
- Leeuwarden 1994 (13 km): Tussen Tytsjerk en Leeuwarden botste een leeg-materieeltrein op een kudde koeien. Vier treinstellen ontspoorden, de infrastructuur werd zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden.
- Ternaard 1966 (14 km): Op een onbewaakte overweg bij Ternaard werd een vrachtwagen aangereden door een goederentrein. De bijrijder van de vrachtwagen raakte zwaargewond, de trein ontspoorde.
- Hardegarijp 1912 (14 km): Bij station Hardegarijp botste een reizigerstrein achterop een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was groot.
- Veenwouden 1975 (16 km): Op station Veenwouden werd brand gesticht in een reizigerstrein. De trein brandde volledig uit, er vielen echter geen gewonden.
- Zandbulten 1954 (22 km): Op een onbewaakte overweg bij Zandbulten werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en zeventien gewonden.
- Buitenpost 1912 (25 km): Bij station Buitenpost reed een reizigerstrein met volle vaart in op de achterkant van een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Harlingen 1868 (28 km): De ketel van een locomotief op station Harlingen ontplofte. Door de klap kwam de stoker om het leven.