Schiedam 1976
dinsdag 4 mei 1976
Schiedam (Zuid-Holland)
botsing trein-trein, ontsporing
door STS-passage
24 doden, 15 gewonden

Bij Schiedam botste een stoptrein frontaal op een tegemoetkomende internationale trein. Het dodelijkste treinongeluk sinds Harmelen 1962 kostte aan 24 mensen het leven.

Op de spoorlijn van Rotterdam naar Hoek van Holland reden in de jaren '70 voornamelijk stoptreinen, maar ook internationale boottreinen richting München. Om deze internationale treinen voorrang te kunnen geven op de stoptreinen, werd in de dienstregeling bepaald dat de stoptrein richting Rotterdam voor station Schiedam Rotterdam-West (tegenwoordig Schiedam Centrum) over het linkerspoor ingehaald zou worden door de boottrein. Nadat de boottrein bij Schiedam Rotterdam-West weer terug was gewisseld naar het rechterspoor, kon de tegentrein uit Rotterdam vertrekken richting Hoek van Holland.

Op 4 mei was boottrein D215 uit Hoek van Holland enkele minuten vertraagd. Hierdoor kwam stoptrein 4125 naar Rotterdam voor Schiedam Rotterdam-West tot stilstand en moest ook stoptrein 4116 uit Rotterdam wachten op de vertraagde trein. De 4116 vertrok echter toch vanaf Schiedam Rotterdam-West, terwijl de internationale trein hem nog op hetzelfde spoor tegemoet reed. De stoptrein werd gereden met het gloednieuwe materieel SGM, dat snel kon optrekken en zodoende al rond de 90 km/h reed toen hij zich in de locomotief van de boottrein boorde.

De voorste bak van de stoptrein werd vermorzeld door de zware 1300-locomotief en de rest van de trein schampte de andere stoptrein 4125, die stond te wachten tot hij was ingehaald door de boottrein. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar hadden grote moeite om de slachtoffers uit de wrakstukken te bevrijden. De machinist van de 4116 overleefde het ongeluk, maar kon pas uren later uit zijn benarde positie worden bevrijd.

De Spoorwegongevallenraad concludeerde na een uitgebreid onderzoek dat stoptrein 4116 bij vertrek van Schiedam Rotterdam-West een rood sein moet hebben gepasseerd. De machinist verklaarde zich niets meer te herinneren van de toedracht en het ongeluk zelf en ook de hoofdconducteur kon niet met zekerheid verklaren wat er was gebeurd. Hij was bij de vertrekprocedure afgeleid geweest door een reiziger en heeft mogelijk de deuren gesloten zonder te controleren of het sein wel veilig stond. De machinist heeft waarschijnlijk enkel op de vertrekprocedure gereageerd en is vertrokken zonder het uitrijdsein te controleren.

Bronnen

Youtube

Vergelijkbare ongevallen

Andere ongevallen in de buurt