Bij Schiedam botste een stoptrein frontaal op een tegemoetkomende internationale trein. Het dodelijkste treinongeluk sinds Harmelen 1962 kostte aan 24 mensen het leven.
p de spoorlijn van Rotterdam naar Hoek van Holland reden in de jaren '70 voornamelijk stoptreinen, maar ook internationale boottreinen richting München. Om deze internationale treinen voorrang te kunnen geven op de stoptreinen, werd in de dienstregeling bepaald dat de stoptrein richting Rotterdam voor station Schiedam Rotterdam-West (tegenwoordig Schiedam Centrum) over het linkerspoor ingehaald zou worden door de boottrein. Nadat de boottrein bij Schiedam Rotterdam-West weer terug was gewisseld naar het rechterspoor, kon de tegentrein uit Rotterdam vertrekken richting Hoek van Holland.
![]()
Op 4 mei was boottrein D215 uit Hoek van Holland enkele minuten vertraagd. Hierdoor kwam stoptrein 4125 naar Rotterdam voor Schiedam Rotterdam-West tot stilstand en moest ook stoptrein 4116 uit Rotterdam wachten op de vertraagde trein. De 4116 vertrok echter toch vanaf Schiedam Rotterdam-West, terwijl de internationale trein hem nog op hetzelfde spoor tegemoet reed. De stoptrein werd gereden met het gloednieuwe materieel SGM, dat snel kon optrekken en zodoende al rond de 90 km/h reed toen hij zich in de locomotief van de boottrein boorde.
De voorste bak van de stoptrein werd vermorzeld door de zware 1300-locomotief en de rest van de trein schampte de andere stoptrein 4125, die stond te wachten tot hij was ingehaald door de boottrein. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar hadden grote moeite om de slachtoffers uit de wrakstukken te bevrijden. De machinist van de 4116 overleefde het ongeluk, maar kon pas uren later uit zijn benarde positie worden bevrijd.
De Spoorwegongevallenraad concludeerde na een uitgebreid onderzoek dat stoptrein 4116 bij vertrek van Schiedam Rotterdam-West een rood sein moet hebben gepasseerd. De machinist verklaarde zich niets meer te herinneren van de toedracht en het ongeluk zelf en ook de hoofdconducteur kon niet met zekerheid verklaren wat er was gebeurd. Hij was bij de vertrekprocedure afgeleid geweest door een reiziger en heeft mogelijk de deuren gesloten zonder te controleren of het sein wel veilig stond. De machinist heeft waarschijnlijk enkel op de vertrekprocedure gereageerd en is vertrokken zonder het uitrijdsein te controleren.
Bronnen
- "Bij treinramp zeker 20 reizigers omgekomen" (Leeuwarder Courant, dinsdag 4 mei 1976)
- "Menselijke fout was oorzaak van treinramp bij Schiedam" (Leeuwarder Courant, dinsdag 6 december 1977)
- "4 mei 1976: Treinramp Schiedam" (Zwaailichten.org, dinsdag 1 januari 2013)
Youtube
Vergelijkbare ongevallen
- Blauwkapel 1972: Op knooppunt Blauwkapel reden twee goederentreinen elkaar in de flank. Een van de machinisten was door een rood sein gereden. Voor de botsing was hij nog van de trein gesprongen, waarbij hij gewond raakte.
- Hardenberg 1984: Ten zuiden van Hardenberg reed een losse locomotief door een rood sein en reed een goederentrein uit de richting Zwolle in de flank. Drie tankwagens en de loc van de goederentrein ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1960: Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
- Zwolle 2001: Bij station Zwolle botste een Intercity zijdelings op een goederentrein. Zeven passagiers raakten gewond en de reizigerstrein ontspoorde.
- Dordrecht 1935: Bij station Dordrecht botste een reizigerstrein die door rood was gereden, op een kolentrein. De kolentrein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Leiden 1914: Bij station Leiden botsten twee losse locomotieven op elkaar. Een van de machines viel om, waarbij de machinist om het leven kwam. De machinist van de andere locomotief was door een onvelig sein gereden.
- Tilburg 1961: Bij Tilburg botsten twee goederentrein frontaal. Beide machinisten kwamen om het leven. Een van hen bleek een rood sein te zijn gepasseerd.
- Vleuten 1942: Bij Vleuten reed een internationale trein uit Den Haag achterop een stilstaande stoptrein. Er vielen twee doden en een tiental gewonden. De internationale trein was vermoedelijk door een onveilig sein gereden.
- Westervoort 1978: Nabij de IJsselbrug bij Westervoort botste een TEE-trein uit Duitsland bijna frontaal op een stoptrein. Er vielen tientallen gewonden, waarvan één passagier naderhand zou overlijden.
- Eindhoven 1992: Op station Eindhoven reed een stoptrein een Intercity in de flank. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. De machinist van de stoptrein was een rood sein gepasserd.
Andere ongevallen in de buurt
- Schiedam 1946 (2 km): Tussen Schiedam en Delft botste een passagierstrein op een paard en wagen, waardoor de trein ontspoorde. Er vielen geen gewonden, maar het spoor raakte zwaar beschadigd.
- Kethel 1941 (2 km): Op de brug nabij Kethel botste een reizigerstrein achterop een stilstaande goederentrein. Er raakten twee personen gewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de treindienstleider per ongeluk een sein voor de reizigerstrein op veilig had gezet.
- Schiedam 1856 (2 km): In de late avond botste de laatste trein van Schiedam naar Den Haag op een voorganger, die was gestopt op de vrije baan. Drie mensen kwamen om het leven.
- Schiedam 1952 (2 km): In Schiedam botste een lege reizigerstrein op een stilstaande locomotief. De machinist raakte gewond. De botsing was veroorzaakt door een verkeerd seinbeeld.
- Rotterdam 1982 (3 km): Op derde Kerstdag 1982 botsten nabij de Schiebrug in Rotterdam een internationale trein en een stoptrein frontaal op elkaar. Er vielen drie doden. Vermoed wordt dat de machinist van de stoptrein een rood sein was gepasseerd.
- Rotterdam 1908 (4 km): Een rangerende locomotief reed door een verkeerde wisselstand een kopspoor op en reed door het stootjuk. Drie medewerkers op de trein raakten gewond.
- Vlaardingen 1980 (4 km): In Vlaardingen reed een trein een open spoorbrug op. De trein ontspoorde en kwam boven het water te hangen. De machinist bleek door rood te zijn gereden.
- Rotterdam 1944 (5 km): Een locomotief die van Rotterdam Delftsche Poort was vertrokken, werd achterop gereden door een reizigerstrein. In de bestuurderscabine van de reizigerstrein vielen twee gewonden. De machinist van deze trein had het vertreksein voor de locomotief aangezien voor zijn eigen vertreksein.
- Rotterdam 1969 (5 km): Een reizigerstrein uit Venlo botste op station Rotterdam Centraal op een stilstaande reizigerstrein. Negen reizigers en een machinist raakten gewond.
- Vlaardingen 1953 (5 km): Tussen Maassluis en Vlaardingen botste een reizigerstrein achterop een andere, stilstaande reizigerstrein. Er vielen slechts enkele gewonden. De achterste trein had door de dichte mist een onveilig sein gemist.