Maarssen 1868
dinsdag 2 juni 1868
Maarssen (Utrecht)
botsing trein-trein
door ongeplande stop, materieeldefect
1 doden, 4 gewonden
Tussen Breukelen en Maarssen reed een goederentrein in volle vaart achterop een sneltrein, die stilstond wegens een defect. Eén passagier kwam om het leven.
e machinist van de laatste trein van Amsterdam naar Utrecht had de trein na Breukelen stilgezet om een klein defect aan de locomotief te verhelpen. Terwijl hij onder de machine bezig was, kwam een goederentrein aanstormen over hetzelfde spoor. De machinist kon nog op tijd wegkomen, net als een aantal reizigers die, ondanks het verbod van de conducteurs, de trein hadden verlaten. Een passagier in de laatste wagon, die compleet werd verbrijzeld, kwam bekneld te zitten en moest met koevoeten en hamers worden bevrijd. Hij overleefde het ongeluk niet.
In augustus werd de zaak in de Utrechtse rechtbank behandeld, waarbij de machinist van de goederentrein werd aangeklaagd voor het in gevaar brengen van mensenlevens. Hij werd vrijgesproken.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Schiedam 1856: In de late avond botste de laatste trein van Schiedam naar Den Haag op een voorganger, die was gestopt op de vrije baan. Drie mensen kwamen om het leven.
- Beverwijk 1965: Op station Beverwijk botste een reizigerstrein frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Er vielen veertien gewonden. De machinist van de reizigerstrein was een rood sein gepasseerd.
- Tricht 1955: Bij Geldermalsen botsten een goederentrein en een reizigerstrein op elkaar. Van beide treinen kwam een machinist om het leven. De goederentrein was door een rood sein gereden.
- Woensel 1957: Tussen Eindhoven en Best, nabij Woensel, reden twee treinen frontaal op elkaar. Zeven mensen kwamen om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door een onterecht afgegeven lastgeving.
- Eindhoven 1878: Tussen Eindhoven en Best reden twee treinen frontaal op elkaar. Er viel één dode en dertien gewonden.
- Rotterdam 1952: Bij Pernis reden twee reizigerstreinen achter op elkaar. Er vielen twee doden en tientallen gewonden. De achterste trein had te hard gereden.
- Haarlem 1912: Bij station Haarlem botste een goederentrein op een stilstaande locomotief. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was groot. De loc bleek op het hoofdspoor terecht te zijn gekomen door een verkeerde wisselstand.
- Lottum 1937: Op station Lottum reed een goederentrein in op een andere goederentrein, die op een zijspoor stond, maar achter niet vrij stond van het hoofdspoor. Er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1941 (december): Bij station Utrecht botste een reizigerstrein op een opgesteld treinstel. De machinist kwam om het leven.
- Heerlen 1955: Bij Heerlen reden twee reizigerstreinen frontaal op elkaar. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. Het ongeluk was veroorzaakt door een seinmonteur, die een sein ten onrechte op veilig had gezet.
Andere ongevallen in de buurt
- Breukelen 1920 (2 km): Bij station Breukelen botsten twee reizigerstreinen met elkaar. Eén reiziger kwam om het leven. Een van de machinisten had door gebrek aan wegbekendheid een onveilig sein gemist.
- Vleuten 1865 (6 km): Tussen Utrecht en Harmelen botsten een goederentrein en een goederen-personentrein. Er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1962 (6 km): Bij Harmelen reden in dichte mist twee treinen bijna frontaal op elkaar. Er vielen 94 doden en 52 gewonden en was de dodelijkste treinramp in Nederland. De ramp werd veroorzaakt doordat een van de machinisten door een rood sein reed.
- Harmelen 1960 (6 km): Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
- Vleuten 1942 (7 km): Bij Vleuten reed een internationale trein uit Den Haag achterop een stilstaande stoptrein. Er vielen twee doden en een tiental gewonden. De internationale trein was vermoedelijk door een onveilig sein gereden.
- Woerden 1936 (oktober) (9 km): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
- Utrecht 1932 (10 km): Op station Utrecht botste een goederentrein op een aantal stilstaande wagons, die niet vrij stonden van het hoofdspoor. De trein ontspoorde en de treingeleider kwam om het leven.
- Utrecht 1926 (10 km): Op station Utrecht botsten een aankomende en een vertrekkende trein. Er ontspoorden een aantal wagens, maar er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1865 (10 km): Op station Utrecht botsten een goederentrein en een reizigerstrein op elkaar. Eén wagen werd vernield, er vielen drie gewonden.
- Woerden 1960 (10 km): Bij Woerden reed een militaire trein met twee maal de toegestane snelheid door een wissel en ontspoorde. Twee inzittenden kwamen om het leven.