Bij station Utrecht botste een reizigerstrein op een opgesteld treinstel. De machinist kwam om het leven.
roeg in de ochtend vertrok de trein van Utrecht naar Eindhoven en reed net buiten het station met een snelheid van 60 km/h op een stilstaand treinstel. Door de klap schoven de cabines van de treinstellen in elkaar en kwam de machinist om het leven. Onder de reizigers vielen een aantal lichtgewonden.
Het stilstaande treinstel was per abuis op een doorgaand spoor opgesteld. Door de duisternis heeft de machinist van de trein uit Utrecht het stel vermoedelijk nooit zien staan.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Lottum 1937: Op station Lottum reed een goederentrein in op een andere goederentrein, die op een zijspoor stond, maar achter niet vrij stond van het hoofdspoor. Er vielen geen gewonden.
- Oosterhout 2014: Op een industriespoor in Oosterhout botste een locomotief op een stilstaande trein, geladen met nieuwe auto's. Een van de wagons kantelde. Er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1932: Op station Utrecht botste een goederentrein op een aantal stilstaande wagons, die niet vrij stonden van het hoofdspoor. De trein ontspoorde en de treingeleider kwam om het leven.
- Dordrecht 1902: Op station Dordrecht botste een goederentrein uit de richting Gorinchem op een paar wagens, geladen met stenen, die op een verkeerd spoor stonden opgesteld. De machinist en de stoker raakten licht gewond toen ze voor de botsing van de trein sprongen. De locomotief en de tender ontspoorden.
- Haarlem 1912: Bij station Haarlem botste een goederentrein op een stilstaande locomotief. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was groot. De loc bleek op het hoofdspoor terecht te zijn gekomen door een verkeerde wisselstand.
- Veendam 1987: Bij het rangeren van een trein, ging een stilstaande locomotief aan de rol en reed het bruggat van het Oosterdiep in. Er vielen geen gewonden.
- Veendam 1988: In Veendam reed een trein bij het rangeren het bruggat van een geopende spoorbrug in. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1937: Op station Amsterdam Centraal botste een elektrische trein op een stilstaande stoomtrein. Er vielen geen gewonden. De elektrische trein, die leeg was, kon niet meer op tijd remmen vanwege technische problemen.
- Coevorden 1932: Op station Coevorden werd een stilstaande trein geramd door een trein uit Duitsland, waarvan de remmen weigerden. Een reizigster die op het achterbalkon stond van de stilstaande trein raakte zwaargewond.
- Hillegom 1938: Op station Hillegom woei een deur van een goederenlocomotief open doordat een reizigerstrein op snelheid passeerde. De deurklink vernielde een aantal ramen van de reizigerstrein, waarbij één passagier gewond raakte.
Andere ongevallen in de buurt
- Utrecht 1941 (september) (0 km): In station Utrecht kwam een Duitse trein met militairen terecht op een spoor waar trein 7015 stilstond. Bij de botsing kwamen twee mensen om het leven en vielen er tientallen gewonden.
- Utrecht 1865 (0 km): Op station Utrecht botsten een goederentrein en een reizigerstrein op elkaar. Eén wagen werd vernield, er vielen drie gewonden.
- Utrecht 1959 (1 km): Bij station Utrecht Centraal ontspoorde een rangeertrein, die vervolgens een seinhuis ramde en deze compleet vernielde. De twee seinwachters raakten gewond.
- Utrecht 1926 (1 km): Op station Utrecht botsten een aankomende en een vertrekkende trein. Er ontspoorden een aantal wagens, maar er vielen geen gewonden.
- Utrecht 2001 (1 km): Op station Utrecht CS botsten twee reizigerstreinen, nadat een van de twee een rood sein had gemist. Er vielen drie gewonden.
- Utrecht 1932 (1 km): Op station Utrecht botste een goederentrein op een aantal stilstaande wagons, die niet vrij stonden van het hoofdspoor. De trein ontspoorde en de treingeleider kwam om het leven.
- Utrecht 1856 (1 km): In Utrecht reed een goederentrein in de richting Arnhem in het bruggat van de geopende Jeremiebrug. De loc en de tender vielen in het water, evenals de machinist en de stoker, maar er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1966 (2 km): Bij Utrecht ontspoorde door een defect aan een as een goederentrein, die op weg was naar Beverwijk. Veertien wagens liepen uit de rails en vernielden spoor, bovenleiding en een seinpaal. Daarnaast werd ook een stilstaande wagon op een zijspoor geramd. Er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1943 (3 km): Ten zuiden van station Utrecht botste de trein Eindhoven-Amsterdam op een goederentrein. Er vielen twee doden.
- Blauwkapel 1972 (3 km): Op knooppunt Blauwkapel reden twee goederentreinen elkaar in de flank. Een van de machinisten was door een rood sein gereden. Voor de botsing was hij nog van de trein gesprongen, waarbij hij gewond raakte.