Breda 1857
zaterdag 13 juni 1857
Breda (Noord-Brabant)
botsing trein-trein, ontsporing, trein te water
door snelheid
Bij station Breda gleed een locomotief door op de draaischijf, ramde een stilstaande goederenwagon en eindigde uiteindelijk met die wagon in de gracht. De machinist en de stoker bleven ongedeerd, omdat ze op tijd van de loc konden afspringen.
en locomotief die moest worden gedraaid om voor een gereedstaande reizigerstrein te worden gebracht, reed te snel de draaischijf op en gleed door. De loc ramde een aantal ijzeren staven, waardoor deze echter niet werd tegengehouden, botste tegen een goederenwagon geladen met plavuizen en belandde met de goederenwagon in het water. Het personeel sprong direct van de loc af toen bleek dat het mis ging en voorkwamen daarmee een nat pak. De draaischijf in Breda lag slechts 10 ellen, zo'n 7 meter, van de gracht.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Vork 1918: Bij station Vork, tussen Arnhem en Nijmegen, botsten twee goederentreinen op elkaar. Drie personeelsleden kwamen om het leven.
- Enschede 1990: In Enschede raakten vijf mensen gewond toen een trein op een andere, stilstaande trein botste. De treinen moest combineren, maar door de klap bij een snelheid van ca. 30 km/h, ontspoorde een van de stellen. De schade bedroeg minstens fl. 500.000.
- Gouda 1951: Op station Gouda botste een sneltrein op een stilstaande trein. De machinist en een passagier kwamen om het leven. De machinist zou niet op tijd hebben kunnen remmen.
- Nijkerk 1973: Een goederentrein ontspoorde tussen Nijkerk en Putten en vernielde kilometers aan spoor. Twee tegentreinen die de baan moesten schouwen, botsten achterop elkaar. Er vielen geen slachtoffers.
- Woerden 1936 (oktober): Bij Woerden ontspoorde een reizigerstrein, waarna een goederentrein op de rijtuigen inreed. Er vielen twee doden. De ontsporing was veroorzaakt door een te hoge snelheid.
- Rotterdam 1952: Bij Pernis reden twee reizigerstreinen achter op elkaar. Er vielen twee doden en tientallen gewonden. De achterste trein had te hard gereden.
- Moerdijkbrug 1919: Een goederentrein richting Dordrecht verloor bij Moerdijk een aantal wagens, die op de Moerdijkbrug tot stilstand kwamen. Een achteropkomende trein reed op de wagens in en ontspoorde. Er vielen geen gewonden.
- Almelo 1969: Op station Almelo botste een leeg-materieeltrein tegen een reizigerstrein, die langs het perron klaar stond voor vertrek. Er vielen geen gewonden.
- Maastricht 2006: Op station Maastricht botste een reizigerstrein op een andere, stilstaande trein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist verklaarde een black-out te hebben gehad, waardoor hij niet had geremd bij het combineren van de treinen.
- Maastricht 2007: Op station Maastricht reed een Intercity door een stootjuk en ramde een perron. Er vielen vijf gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Breda 1894 (0 km): Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Breda 1910 (1 km): Bij Breda reed een goederentrein in op een lege personentrein. De remmer van de goederentrein en een wisselwachter kwamen om het leven. De goederentrein bleek een onvelig sein te zijn gepasseerd.
- Breda 1969 (2 km): Ten westen van Breda botsten twee goederentreinen frontaal op elkaar. Eén machinist kwam om het leven. De andere machinist was door een rood sein gereden.
- Oosterhout 2014 (9 km): Op een industriespoor in Oosterhout botste een locomotief op een stilstaande trein, geladen met nieuwe auto's. Een van de wagons kantelde. Er vielen geen gewonden.
- Lage Zwaluwe 1881 (13 km): In Lage Zwaluwe botste een sneltrein op een stilstaande goederentrein. Een conducteur kwam om het leven.
- Oudenbosch 1998 (15 km): Bij Oudenbosch werd op een onbewaakte overweg een vrachtwagen aangereden door een Thalys, onderweg van Amsterdam naar Parijs. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven, drie treinpassagiers raakten zwaargewond.
- Lage Zwaluwe 1947 (15 km): Tussen Lage Zwaluwe en Dordrecht botste een goederentrein op een losse locomotief. De trein ontspoorde. Er vielen geen gewonden.
- Lage Zwaluwe 1993 (15 km): Bij Lage Zwaluwe ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen op een wissel. Er vielen geen gewonden, maar er kwam wel een kleine hoeveelheid van een brandgevaarlijke stof vrij.
- Moerdijk 1857 (16 km): In Moerdijk reed een locomotief van de kademuur af en belandde in het water. Er vielen geen gewonden.
- Moerdijkbrug 1919 (16 km): Een goederentrein richting Dordrecht verloor bij Moerdijk een aantal wagens, die op de Moerdijkbrug tot stilstand kwamen. Een achteropkomende trein reed op de wagens in en ontspoorde. Er vielen geen gewonden.