Nabij de IJsselbrug bij Westervoort botste een TEE-trein uit Duitsland bijna frontaal op een stoptrein. Er vielen tientallen gewonden, waarvan één passagier naderhand zou overlijden.
e spoorbrug over de IJssel bij Westervoort was een enkelsporige Baileybrug, die in 1945 door het leger was gebouwd nadat de originele brug was opgeblazen in de Tweede Wereldoorlog. Doordat er maar één spoor over de brug leidde, moesten treinen regelmatig op vertraagde tegentreinen wachten. Op 28 februari was de Trans Europ Express (TEE) "Rembrandt" uit München vertraagd, waardoor de stoptrein naar Winterswijk voor de brug moest wachten op passage van de TEE. De stoptrein reed echter door en werd ter hoogte van het wissel dat naar het enkelsporige deel leidde, op de hoek van de cabine geramd door de locomotief van de internationale trein.
De stoptrein werd tientallen meters meegesleurd door de zware locomotief en kwam uiteindelijk tegen een bovenleidingsportaal tot stilstand. Van de 60 tot 80 passagiers raakten er tientallen gewond, waarvan één gewonde later op de dag in het ziekenhuis overleed. In de TEE vielen slechts enkele lichtgewonden.
Na analyse van de wisselstanden en de werking van het beveiligingssysteem, werd geconcludeerd dat de stoptrein een rood sein had gepasseerd. Hoewel het baanvak was uitgerust met ATB, was de stoptrein hier niet mee uitgerust. Het was niet de eerste keer dat de enkelsporige brug het toneel was van een treinbotsing: in 1964 had een soortgelijk ongeval plaatsgevonden op de andere oever van de IJssel.
Bronnen
- "Tweede ongeluk bij enkelsporige brug over IJssel" (De Waarheid, woensdag 1 maart 1978)
- "'Menselijke fout oorzaak treinbotsing'" (Het Vrije Volk, zaterdag 18 maart 1978)
Vergelijkbare ongevallen
- Blauwkapel 1972: Op knooppunt Blauwkapel reden twee goederentreinen elkaar in de flank. Een van de machinisten was door een rood sein gereden. Voor de botsing was hij nog van de trein gesprongen, waarbij hij gewond raakte.
- Hardenberg 1984: Ten zuiden van Hardenberg reed een losse locomotief door een rood sein en reed een goederentrein uit de richting Zwolle in de flank. Drie tankwagens en de loc van de goederentrein ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1960: Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
- Zwolle 2001: Bij station Zwolle botste een Intercity zijdelings op een goederentrein. Zeven passagiers raakten gewond en de reizigerstrein ontspoorde.
- Dordrecht 1935: Bij station Dordrecht botste een reizigerstrein die door rood was gereden, op een kolentrein. De kolentrein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Leiden 1914: Bij station Leiden botsten twee losse locomotieven op elkaar. Een van de machines viel om, waarbij de machinist om het leven kwam. De machinist van de andere locomotief was door een onvelig sein gereden.
- Tilburg 1961: Bij Tilburg botsten twee goederentrein frontaal. Beide machinisten kwamen om het leven. Een van hen bleek een rood sein te zijn gepasseerd.
- Vleuten 1942: Bij Vleuten reed een internationale trein uit Den Haag achterop een stilstaande stoptrein. Er vielen twee doden en een tiental gewonden. De internationale trein was vermoedelijk door een onveilig sein gereden.
- Eindhoven 1992: Op station Eindhoven reed een stoptrein een Intercity in de flank. Er vielen geen doden, maar wel tientallen gewonden. De machinist van de stoptrein was een rood sein gepasserd.
- Dordrecht 1999: Tussen Dordrecht en Dordrecht Zuid reed een reizigerstrein door rood en reed een internationale trein in de flank. Beide treinen ontspoorden en er vielen zes gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Westervoort 1964 (0 km): Bij de enkelsporige IJsselbrug van Westervoort botsten twee treinen op elkaar. Vijf mensen kwam om het leven, er vielen tientallen gewonden. Een van de twee treinen was door een rood sein gereden.
- Arnhem 2002 (2 km): In Arnhem reed een locomotief door een stootjuk en raakte de LPG-installatie van het daarachter gelegen tankstation. Er vielen geen gewonden.
- Arnhem 2006 (4 km): Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Zevenaar 1902 (9 km): Bij station Zevenaar ontspoorde een goederentrein omdat er tijdens het passeren een wissel werd omgelegd. De wisselwachter bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken.
- Elst 1954 (9 km): Op station Elst reed een sneltrein in op een stilstaande stoptrein. Zes reizigers kwamen om het leven. De botsing was veroorzaakt door een verkeerde wisselstand, omdat een trekdraad van de wisselbediening was gebroken.
- Zevenaar 2011 (11 km): Bij Zevenaar botste een internationale trein op een goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was aanzienlijk. De botsing was veroorzaakt door koperdiefstal.
- Vork 1918 (11 km): Bij station Vork, tussen Arnhem en Nijmegen, botsten twee goederentreinen op elkaar. Drie personeelsleden kwamen om het leven.
- Wolfheze 1949 (12 km): Bij Wolfheze reed een militaire trein door een stootjuk. Een andere reizigerstrein reed op de wrakstukken in. Er vielen vier gewonden.
- Dieren 1954 (14 km): Vlak bij Dieren reed een goederentrein achter op een andere, stilstaande goederentrein. Er brak een hevige brand uit, waarbij een leerling-conducteur om het leven kwam. De botsing werd veroorzaakt doordat een seinwachter ten onrechte een sein op veilig zette.
- Nijmegen 1935 (15 km): In Nijmegen botsten twee reizigerstreinen tegen elkaar door een verkeerde wisselstand. Er vielen geen gewonden.