P 1 (Nader bericht: tis-3.1-beknelling) Aanr.beknelling NS STATION STAVOREN STATIONSWEG STAV Inzet: 25-07-2010 23:... http://bit.ly/9Ho0Dp
Op de avond van 25 juli 2010 reed een slijptrein van Speno International met hoge snelheid door het stootjuk van station Stavoren. Na het stootjuk te hebben geramd, schoof de trein nog tientallen meters door, waarbij een tankwagen werd meegenomen en een watersportwinkel werd doorboord. De trein kwam uiteindelijk op een pleintje achter de winkel tot stilstand. Er vielen slechts twee lichtgewonden, maar de schade liep in de miljoenen euro's.
In de nacht van 25 op 26 juli 2010 waren er slijpwerkzaamheden gepland op het spoor tussen Sneek en Stavoren. De oorspronkelijke planning gaf aan dat de slijptrein van Leeuwarden naar Sneek zou rijden, waarna bij aankomst het baanvak buiten dienst zou worden genomen en de trein al slijpend met lage snelheid naar Stavoren zou rijden. In overleg met de treindienstleider werd echter besloten de trein eerst als gewone trein naar Stavoren te rijden en pas daar de slijpwerkzaamheden aan te vangen richting Sneek.
De trein reed met baanvaksnelheid richting Stavoren en naderde het station, dat het eindpunt vormt van het baanvak, tegen half twaalf. Zo'n 1200 meter voor het stootjuk van Stavoren, dat volgens de regelgeving gelijk staat aan een stoptonend sein, bevond zich een zogenaamd keperbaak, bestaande uit drie vast, onverlichte borden, dat dezelfde betekenis heeft als een geel sein: afremmen tot 40 km/h en rekenen op een stoptonend sein. De trein passeerde dit keperbaak met ongeveer 100 km/h en remde pas af toen het stootjuk in zicht kwam. Dat was echter veel te laat: het stootjuk werd geraakt met circa 80 km/h. De trein ramde vervolgens een geparkeerde tankwagen en schoof deze voor zich uit terwijl een watersportwinkel werd doorboord. De trein reed dwars door de watersportwinkel heen en kwam deels in de winkel en deels aan de andere kant tot stilstand.
Twee van de vier personeelsleden aan boord van de trein raakten lichtgewond. Door het late tijdstip werd buiten de trein niemand geraakt. De schade aan de trein en de omgeving bedroeg echter meer dan twintig miljoen euro.
De trein werd bestuurd door een Italiaanse voertuigbedienaar, die geen kennis had van het Nederlandse seinstelsel. Daarom werd een Nederlandse machinist als loods aangesteld, die zijn Italiaanse collega zou gidsen bij het berijden van de trein. Bij het passeren van het keperbaak werd de Nederlander echter afgeleid door een vraag van een andere collega, waardoor hij het keperbaak niet heeft waargenomen. De waarschuwende armsignalen van een ploeg baanwerkers, die 200 meter verderop stonden, werden ook niet gezien. Volgens de baanvaktekeningen zou kort hierop een snelheidsverlagingsbord volgen, maar dat bord was buiten niet aanwezig.
De trein was niet voorzien van ATB-NG, het treinbeveiligingssysteem dat op het baanvak naar Stavoren aanwezig was. Sterker nog, aan het begin van het baanvak bevond zich een ATB-uitschakelsectie, overgebleven uit de tijd dat op het baanvak nog helemaal geen ATB was geinstalleerd. Deze sectie was na het aanbrengen van ATB-NG, in 2005, overbodig geworden, maar niet verwijderd. Hierdoor werd de snelheid van de slijptrein niet begrensd tot 40km/h maar werd de ATB-apparatuur uitgeschakeld, zodat de trein harder dan 40 km/h kon rijden.
Naar aanleiding van het ongeval is door ProRail het keperbaak vervangen door een voorsein, dat continu een geel seinbeeld toont.
P 1 (Nader bericht: tis-3.1-beknelling) Aanr.beknelling NS STATION STAVOREN STATIONSWEG STAV Inzet: 25-07-2010 23:... http://bit.ly/9Ho0Dp
Er knalt hier een trein met dik 100km/h door t einde van t spoor. God zij dank geen passagierstrein #stavoren