Bij Waterhuizen Aansluiting botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een stoptonend sein was gereden. Er vielen tien gewonden.
ij kruispunt Roode Haan, tegenwoordig Waterhuizen Aansluiting geheten, reed een reizigerstrein uit Winschoten door een onveilig sein en botste frontaal op een reizigerstrein uit Groningen. De treinen schoven in en op elkaar, waardoor zeven reizigers en drie personeelsleden gewond raakten.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Amersfoort 2006: Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Amsterdam 2004: Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Arnhem 2006: Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Breda 1894: Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Ede 1926
- Delft 1941 (juni): Op station Delft reed een trein uit Rotterdam in op een rangerende goederentrein. Er vielen geen gewonden.
- Delft 1941 (augustus): Op station Delft botste een rangeertrein op een goederentrein uit Den Haag, die door een onveilig sein was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Maarn 1939: Bij station Maarn botste een reizigerstrein op een zandtrein, die door een onveilig sein was gereden. De hoofdgeleider van de zandtrein raakte zwaargewond.
- Leidschendam 1938: Bij de remise in Leidschendam botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een onveilig sein was gereden. Een van de machinisten raakte lichtgewond.
- Nuth 1914: Bij station Nuth botsten twee reizigerstreinen op elkaar. Een remmer kwam om het leven. Een van de treinen zou door een onveilig sein zijn gereden.
Andere ongevallen in de buurt
- Waterhuizen 1991 (0 km): Bij Waterhuizen Aansluiting ontspoorde een reizigerstrein doordat een wissel te snel werd bereden. Er vielen drie gewonden.
- Onnen 1990 (4 km): Op emplacement Onnen botste een locomotief tegen een goederentrein. Een ketelwagen met methanol werd geschampt, maar bleef heel. Wel werd een wagen met caustic soda lekgestoten. Er vielen geen gewonden.
- Groningen 1973 (oktober) (5 km): Bij station Groningen ontspoorde een lege reizigerstrein omdat een wissel onder de trein werd omgelegd. De trein kwam tegen het Herewegviaduct tot stilstand, dat ontzet raakte. Er vielen geen gewonden.
- Groningen 1931 (5 km): Op het hoofdstation van Groningen botste een reizigerstrein frontaal op een rangerende goederentrein. In de reizigerstrein vielen drie doden. De goederentrein was door een stoptonend sein gereden.
- Groningen 1950 (8 km): Bij een fabrieksterrein in een Groningse woonwijk reed een trein een muur omver, waardoor zes kinderen om het leven kwamen.
- Groningen 1976 (8 km): Nabij Groningen ramde de stoptrein Groningen-Leeuwarden een truck met oplegger, die stilstond op een overweg. Er vielen twee gewonden in de trein, die door de klap ontspoorde.
- Sauwerd 1886 (14 km): Op station Sauwerd ontspoorden de laatste wagens van een reizigerstrein. Een conducteur kwam om het leven.
- Bedum 2004 (14 km): Bij de brug over het Boterdiep bij station Bedum raakte een passerende trein een boot, die te dicht bij de brug lag. De boot raakte licht beschadigd.
- Winsum 2016 (16 km): Bij Winsum botste een reizigerstrein tegen een vrachtwagen en ontspoorde. Er vielen tientallen lichtgewonden. De onbewaakte overweg was berucht en werd een maand later gesloten.
- Winsum 1980 (17 km): In dichte mist botsten twee treinen frontaal op elkaar ten zuiden van Winsum, op de lijn Sauwerd-Roodeschool. De ravage was enorm en negen personen kwamen om het leven. Het ongeval werd veroorzaakt doordat een van de treinen te vroeg vertrok uit Winsum, waar deze had moeten wachten op de kruising met de andere trein.