Op station Sauwerd ontspoorden de laatste wagens van een reizigerstrein. Een conducteur kwam om het leven.
an de trein uit Groningen ontspoorde bij binnenkomst in Sauwerd de laatste wagen, een waterwagon. Door de ontsporing kantelde ook de daarvoor lopende reizigerswagon, waarvan op een treeplank een conducteur stond. Hij kwam onder de wagon terecht en overleed ter plaatse.
Het ongeluk werd veroorzaakt doordat een wissel werd omgelegd voor de gehele trein was gepasseerd. De wisselwachter en de stationschef werden aangeklaagd, maar na hoger beroep vrijgesproken. De waterwagon was lager dan de reizigerswagens én onaangekondigd achter de trein gekoppeld, zodat het personeel ter plaatse geen weet kon hebben gehad van de extra wagon.
aar aanleiding van dit ongeluk werden Kamervragen gesteld. Het bleek het derde ongeluk in korte tijd op station Sauwerd en men vroeg zich af of een tekort aan personeel een achterliggende oorzaak kon zijn geweest. De minister verzekerde dat dit niet het geval was, maar beloofde wel voorzieningen te laten plaatsen die het te vroeg omleggen van wissels zouden voorkomen.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Amsterdam 1903: Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een reizigerstrein, omdat het wissel te vroeg werd omgegooid. Er viel een lichtgewonde.
- Hattemerbroek 1915: Bij Hattemerbroek ontspoorde een aantal wagens van een sneltrein. Eén passagier kwam in de ravage om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door de wisselwachter, die een wissel omlegde waar de trein net over reed.
- Axel 1912: Even buiten station Axel ontspoorde een trein met spoorwegpersoneel. De stoker kwam om het leven, de machinist raakte gewond.
- Krommenie-Assendelft 1933: Bij station Krommenie-Assendelft ontspoorde door een foute wisselstand op hoge snelheid een reizigerstrein. Er vielen slechts drie lichtgewonden.
- Roosendaal 1880: In Roosendaal belandde een internationale trein met volle snelheid op een draaischijf en belandde aan de andere kant in een weiland. De machinist kwam om het leven.
- Lage Zwaluwe 1993: Bij Lage Zwaluwe ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen op een wissel. Er vielen geen gewonden, maar er kwam wel een kleine hoeveelheid van een brandgevaarlijke stof vrij.
- Zevenaar 1902: Bij station Zevenaar ontspoorde een goederentrein omdat er tijdens het passeren een wissel werd omgelegd. De wisselwachter bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken.
- Den Haag 1949: Aan de oostkant van Den Haag Hollands Spoor ontspoorde een rangerende trein, doordat een wissel onder de trein werd bediend. De trein ramde aan steunpilaar van een seinbrug, die daardoor over de gehele breedte van het emplacement naar beneden kwam. Er vielen geen gewonden.
- Elburg-Oldebroek 1910: Door een verkeerde wisselstand ramde de locomotief van een goederentrein het stationsgebouw van station Elburg-Oldebroek (tegenwoordig 't Harde). Er kwamen vier kalveren om het leven.
- Amsterdam 1965: Op Amsterdam Centraal ontspoorde een rangeerstel doordat een wissel onder de trein werd getrokken. Er vonden geen persoonlijk ongelukken plaats, maar zowel de trein als de infrastructuur liepen grote schade op.
Andere ongevallen in de buurt
- Winsum 2016 (3 km): Bij Winsum botste een reizigerstrein tegen een vrachtwagen en ontspoorde. Er vielen tientallen lichtgewonden. De onbewaakte overweg was berucht en werd een maand later gesloten.
- Winsum 1980 (3 km): In dichte mist botsten twee treinen frontaal op elkaar ten zuiden van Winsum, op de lijn Sauwerd-Roodeschool. De ravage was enorm en negen personen kwamen om het leven. Het ongeval werd veroorzaakt doordat een van de treinen te vroeg vertrok uit Winsum, waar deze had moeten wachten op de kruising met de andere trein.
- Bedum 2004 (4 km): Bij de brug over het Boterdiep bij station Bedum raakte een passerende trein een boot, die te dicht bij de brug lag. De boot raakte licht beschadigd.
- Ranum 1940 (7 km): Op een onbewaakte overweg bij Winsum werd een bus aangereden door een trein. Dertien inzittenden van de bus kwamen om het leven.
- Groningen 1950 (8 km): Bij een fabrieksterrein in een Groningse woonwijk reed een trein een muur omver, waardoor zes kinderen om het leven kwamen.
- Groningen 1976 (9 km): Nabij Groningen ramde de stoptrein Groningen-Leeuwarden een truck met oplegger, die stilstond op een overweg. Er vielen twee gewonden in de trein, die door de klap ontspoorde.
- Groningen 1931 (9 km): Op het hoofdstation van Groningen botste een reizigerstrein frontaal op een rangerende goederentrein. In de reizigerstrein vielen drie doden. De goederentrein was door een stoptonend sein gereden.
- Groningen 1973 (oktober) (9 km): Bij station Groningen ontspoorde een lege reizigerstrein omdat een wissel onder de trein werd omgelegd. De trein kwam tegen het Herewegviaduct tot stilstand, dat ontzet raakte. Er vielen geen gewonden.
- Waterhuizen 1940 (14 km): Bij Waterhuizen Aansluiting botsten twee treinen frontaal op elkaar, nadat een van de twee door een stoptonend sein was gereden. Er vielen tien gewonden.
- Waterhuizen 1991 (14 km): Bij Waterhuizen Aansluiting ontspoorde een reizigerstrein doordat een wissel te snel werd bereden. Er vielen drie gewonden.