In Roosendaal belandde een internationale trein met volle snelheid op een draaischijf en belandde aan de andere kant in een weiland. De machinist kwam om het leven.
e locomotief van de Grande Central Belge, een sneltrein tussen Nederland en België, was op de draaischijf gekeerd en had op station Roosendaal de trein aangehaakt. Na vertrek had de wisselwachter bij de draaischijf het wissel omgelegd naar het doorgaande spoor, maar zonder de wisselstand te controleren. De trein maakte snelheid, reed de draaischijf op en schoot door, een lager gelegen weiland in.
De machinist was op slag dood, maar de stoker had zich kunnen redden door van de trein te springen. Onder de reizigers vielen geen gewonden, doordat de machinist nog een noodremming had ingezet en de passagierswagens op de draaischijf waren blijven steken.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Amsterdam 1903: Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een reizigerstrein, omdat het wissel te vroeg werd omgegooid. Er viel een lichtgewonde.
- Hattemerbroek 1915: Bij Hattemerbroek ontspoorde een aantal wagens van een sneltrein. Eén passagier kwam in de ravage om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door de wisselwachter, die een wissel omlegde waar de trein net over reed.
- Axel 1912: Even buiten station Axel ontspoorde een trein met spoorwegpersoneel. De stoker kwam om het leven, de machinist raakte gewond.
- Krommenie-Assendelft 1933: Bij station Krommenie-Assendelft ontspoorde door een foute wisselstand op hoge snelheid een reizigerstrein. Er vielen slechts drie lichtgewonden.
- Sauwerd 1886: Op station Sauwerd ontspoorden de laatste wagens van een reizigerstrein. Een conducteur kwam om het leven.
- Lage Zwaluwe 1993: Bij Lage Zwaluwe ontspoorde een goederentrein met gevaarlijke stoffen op een wissel. Er vielen geen gewonden, maar er kwam wel een kleine hoeveelheid van een brandgevaarlijke stof vrij.
- Zevenaar 1902: Bij station Zevenaar ontspoorde een goederentrein omdat er tijdens het passeren een wissel werd omgelegd. De wisselwachter bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken.
- Den Haag 1949: Aan de oostkant van Den Haag Hollands Spoor ontspoorde een rangerende trein, doordat een wissel onder de trein werd bediend. De trein ramde aan steunpilaar van een seinbrug, die daardoor over de gehele breedte van het emplacement naar beneden kwam. Er vielen geen gewonden.
- Elburg-Oldebroek 1910: Door een verkeerde wisselstand ramde de locomotief van een goederentrein het stationsgebouw van station Elburg-Oldebroek (tegenwoordig 't Harde). Er kwamen vier kalveren om het leven.
- Amsterdam 1965: Op Amsterdam Centraal ontspoorde een rangeerstel doordat een wissel onder de trein werd getrokken. Er vonden geen persoonlijk ongelukken plaats, maar zowel de trein als de infrastructuur liepen grote schade op.
Andere ongevallen in de buurt
- Roosendaal 2004 (2 km): Dit ongeval is nog niet beschreven.
- Oudenbosch 1998 (8 km): Bij Oudenbosch werd op een onbewaakte overweg een vrachtwagen aangereden door een Thalys, onderweg van Amsterdam naar Parijs. De vrachtwagenchauffeur kwam om het leven, drie treinpassagiers raakten zwaargewond.
- Bergen op Zoom 1906 (14 km): Ten zuiden van station Bergen op Zoom reed een posttrein vol in op een rangerende goederentrein. Er vielen vijf gewonden. De posttrein had ten onrechte veilig sein gekregen.
- Woensdrecht 1922 (17 km): Op station Woensdrecht werd een rangerende goederentrein aangereden door een mailtrein, waarvan de machinist een voorsein had gemist. Er viel een zwaargewonde.
- Breda 1969 (20 km): Ten westen van Breda botsten twee goederentreinen frontaal op elkaar. Eén machinist kwam om het leven. De andere machinist was door een rood sein gereden.
- Moerdijk 1857 (20 km): In Moerdijk reed een locomotief van de kademuur af en belandde in het water. Er vielen geen gewonden.
- Lage Zwaluwe 1881 (21 km): In Lage Zwaluwe botste een sneltrein op een stilstaande goederentrein. Een conducteur kwam om het leven.
- Breda 1857 (22 km): Bij station Breda gleed een locomotief door op de draaischijf, ramde een stilstaande goederenwagon en eindigde uiteindelijk met die wagon in de gracht. De machinist en de stoker bleven ongedeerd, omdat ze op tijd van de loc konden afspringen.
- Breda 1894 (22 km): Bij Breda botsten twee goederentreinen op elkaar. Er vielen twee doden.
- Lage Zwaluwe 1947 (22 km): Tussen Lage Zwaluwe en Dordrecht botste een goederentrein op een losse locomotief. De trein ontspoorde. Er vielen geen gewonden.